Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea consideră că are un rol special în răspândirea mesajului lui Iisus Christos în întreaga lume, fiind prezentă în 215 dintre cele 237 de țări recunoscute de Organizația Națiunilor Unite, publicând prin cele peste 60 de edituri, materiale în 974 de limbi și dialecte.
Având mai mult de 19 milioane de membri botezați (2015), 25 – 30 de milioane de credincioși în total dacă se includ și copiii, și cu peste un milion de noi membri care se alătură Bisericii în fiecare an, adventismul de ziua a șaptea este una dintre denominațiunile creștine cu cel mai rapid ritm de creștere din lume.
Componența și caracterul global
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea crede că are un rol special în răspândirea mesajului lui Iisus Christos în întreaga lume, de aceea membrii ei au rămas o biserică mondială ca structură și obiectiv. Caracterul global al misiunii Bisericii se regăsește în componența membrilor săi: 39% africani, 30% hispanici, 14% est-asiatici și 11% caucazieni.
Biserica adventistă de ziua a șaptea se remarcă prin interesul și acțiunile desfășurate în direcții precum educația, sănătatea, ajutorul umanitar și libertatea religioasă.
Educația
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se remarcă în rândul bisericilor creștine prin faptul că deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educaționale protestante din lume cu peste 7.700 școli, colegii și universități ce asigură educația a mai mult de 1.860.000 de persoane.
Această rețea de școli, dintre care numeroase au primit recunoaștere publică pentru activitatea desfășurată, oferă educație creștină atât la nivel preuniversitar cât și universitar, punând un accent deosebit pe dezvoltarea unei mentalități de slujire a societății.
Sănătate
Adventiștii de ziua a șaptea dețin 700 de instituții medicale dintre care 385 de clinici și dispensare și 175 de spitale și policlinici care deservesc 18 milioane de persoane și promovează în mod consecvent programele de asigurare a sănătății populației, oferind programe pentru renunțarea la fumat, reabilitarea alcoolicilor, programe de slăbire și de luptă împotriva stresului.
Pentru o imagine mai complexă asupra acestui aspect, vă recomandăm vizionarea filmului „Adventiștii” , un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier în anul 2010.
Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, specializată în domeniul medical, s-a bucurat de interesul mass-media mai mult decât oricare alt centru medical din Statele Unite datorită rezultatelor cercetărilor științifice, dintre care unele reprezintă premiere mondiale, cum ar fi transplantul de inimă la copii („Baby Fae”) și acceleratorul de protoni folosit pentru tratarea cancerului.
Ajutor umanitar
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea își derulează activitatea umanitară prin intermediul Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA), o organizație globală, prezentă în mai mult de 130 de ări, care se implică în proiecte umanitare și de dezvoltare de care beneficiază întreaga populaţie, oferind sprijin în mod necondiţionat indiferent de religia, rasa, etnia sau genul beneficiarilor.
Libertate religioasă
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a fost cea care a înființat prima asociație pentru apărarea libertății religioase și de conștiință.
Înființată în anul 1893, International Religious Liberty Association (IRLA, Asociația Internațională pentru Libertate Religioasă) are filiale în 80 de țări și corespondenți în 170. Astfel, timp de mai mult de 120 de ani, IRLA s-a implicat în promovarea libertății de conștiință a fiecărei persoane, indiferent de apartenența religioasă, fiind recunoscută de Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite cu statutul de Organizație Neguvernamentală de categoria a II-a.